torstai 23. elokuuta 2012

Mehua helpomman kautta

Muutama vuosi takaperin keräsimme anopin kanssa yhteistä kirpputoripöytää. Anopin pinossa oli Moulinex-tuoremehukone jonka kahmaisin itselleni, mielessä joka-aamuiset, toinen toistaan vitamiinipitoisemmat tuoremehut ja uusi, terveempi elämä! Arvatkaa montako kertaa olen sitä näiden vuosien aikana käyttänyt... ..joo, en kertaakaan. Siellä se on kaapin perukoilla maannut ja kulkenut muuton mukana uuden kodin kaapin perukoille. Mies oli jo viemässä sitä kaatopaikalle mutta en antanut, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sitä terveellistä elämää!

 //

I've had the juice making machine for years and years but never used it. My husband allmost took it to the dump once but I fought for it! It's a good thing that I did...


Vanhempani olivat täällä eilen lapsenvahteina ja jääkaappiin oli ilmestynyt litran verran punaviinimarjoja. Joista sain loistoidean. Kun tuo lapsi ei kaupan mehuja voi juoda (niissä on vähintäänkin sitruunahappoa jos ei muuta). Mehun keittäminen tuollaisesta pienestä määrästä tuntuu aika turhalta vaivalta, joten ei muuta kun Moulinex testiin!

Painelin viinimarjat koneesta läpi, ja syntyneen mäskin(?) vielä muutamaan kertaan että sain kaiken mehun talteen. Tuloksena oli puoli kattilallista ihanan punaista ja paksua mutta tappavan kirpeää nektaria.

 //

My parents brought some  redcurrants from their garden, so I decided to give the juice maker a chance.


Laitoin mehukattilan vielä levylle, joukkoon pari kahvikupillista vettä sekä varmaan melkein saman verran hedelmäsokeria (joo, tää on sit tiivistettä..) ja annoin mehun kiehahtaa että sokeri liukeni ja pahimmat allergeenit taittuivat. Ja pullotin. Ei tästä mitään kuukausia säilyvää tavaraa kiehauttamisesta huolimatta varmastikaan tullut, mutta ei sitä paljon toisaalta olekaan. Uskoisin kuitenkin olevan enemmän vitamiineja tallella kuin pitkään keitetyssä..?

//

I think the machine is really for making fresh juice, but I wanted to boil it and put some sugar in to it. To make it sweeter and less allergenic, and to last longer.


Tyttö oli aivan tohkeissaan mehusta mutta ei kuitenkaan oikein uskaltanut sitä maistaa, ilmeestä päätellen oli kyse siitä että lapsen pitää monta kertaa maistaa uutta makua ennen kun siihen tottuu. Jännä kuitenkin että vielä päiväunille mennessä hän moneen kertaan selitti miten mehu on hyvää ja huomenna maistetaan lisää. Mikäs siinä sitten.

//

My little girl was really exited about the idea of juice, but she didn't really like it on the first taste. But I put some juice and water in to a hello kitty bottle and now juice is best she knows! (I've heard that kids have to taste new things many times before they can actually start liking it.)


Päiväunien jälkeen laitoin mehua hello kitty-pulloon ja se olikin sitten tooosi hyvää! Eihän tätä kyllä päivittäin hörpitä mutta on ihan kiva silloin tällöin antaa jotain muutakin kuin vettä tai kauramaitoa. Herkuttelumielessä. Käy niin sääliksi toinen kun yliherkkyyden (tai mitä nyt onkaan) takia ei voi oikein mitään herkkuja syödä.

//

I have to add that juice is not her every day drink, but sometimes it's nice to give her something else than just water or oat milk. She is so oversensitive to so many things that I can't give her allmost anything other than plain food. She's never tasted candy, for example.




7 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa!

    Nyt en äkkiseltään löytänyt aiemmista kirjoituksista vastausta yliherkkyysasiaan...

    Teillekö ei sitruunahappo käy? Miten se on todettu?

    Mua kiinnostaa nämä oman luomuilun ja lisäaineiden välttämisen kautta. Ja nykyään, homealtistumisen vuoksi, meidän esikoinen on ruvennut "maistamaan" E330:n tuotteissa - ja sehän on homesienten avulla valmistettu. Nää on aikas hurjia (ja kurjia) juttuja.

    (Meillä muuten käy ihan tavistäysmehut, kunhan katson, että niissä on vaan askorbiinihappoa.)

    VastaaPoista
  2. Ainakin aivan ihanan näköistä tuo mehu! Varmasti makuistakin! :)

    VastaaPoista
  3. Marjaana, olen siitä vanhassa blogissa kirjoitellut..
    lapselta otettiin allergia-verikoe jonka mukaan hän ei ole allerginen millekään. Joten lääkäriltä ei saatu muuta apua kuin antibioottikuuri senhetkiseen ihottumaan. (Voit kuvitella miltä näyttää vaippaihottuma kun se vaati antibioottikuurin ja -voiteen.)
    Kuitenkin sille tulee ihan kamalaa vaippaihottumaa ruuista. Oman tulkinnan mukaan ihottumaa aiheuttavat ainakin maito, soija, kala ehkä, (jotkut?) lisäaineet, voimakkaat mausteet, sitrushedelmät tai oikeastaan kaikki hedelmät paitsi banaani, mansikka, pinaatti, tomaatti... no kaikki vähänkään voimakas. Mutta nyt on voinut syödä taas porkkanaa, halleluja! Ja muutamana päivänä ollaan annettu pieni pala juustoa ja hyvältä näyttää..
    Mutta on raskasta kun ei oikein tiedä mistä se johtuu, tietää vaan että jos sössii ja antaa jotain väärää niin taas on pylly vesikelloilla tai pakarat vereslihalla ja lapsi huutaa pestessä ääneen eikä pysty istumaan. =(
    Mutta nyt ollaan menty tosi tiukalla ruokavaliolla (vaaleita ja vihreitä asioita ja mustikkaa ja vadelmaa, noin kärjistettynä) eikä pahaa ihottumaa ole ollut pitkään aikaan. Arvet vaan on pakaroissa vieläkin... =(

    Mervi, kiitos! On se kyllä aika ihanaa! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://kotipesa.vuodatus.net/blog/3170314
      Tuolla on vanhassa blogissa juttu jonka kirjoitin sillon kun tilanne oli pahimmillaan. Tuosta toki ruokavalio on jo laajentunut. =)

      Poista
    2. Käyn kurkkaamassa, ja kiitos kun kerroit toistamiseen. Aikas kurjalta kuulostaa - ja lisäaineiden välttäminen nyt joka tapauksessa on hyvä idea, joten jaksua teille, helppoa se ei ole.

      Mukavaa viikonloppua myös, jahka se tässä kohtapuoliin alkaa.

      Poista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!