tiistai 28. elokuuta 2012

Lapsesta, vaipoista ja periaatteista

Nyt seuraa postaus vaipoista, joten jos ei yhtään kiinnosta niin älä ihmeessä jatka lukemista.


Jos jatkoit, kiitos siitä!

Meillä kestovaippaillaan. Tai siis lapsi kestovaippailee, isi vaihtaa vaippoja vihellellen ja äiti pesee ne vaipat (ja vaihtaa sillon kun isi ei ole kotona, periaatteessa). Ollaan oltu ns. henkeen ja vereen -kestoilijoita, ylpeilin sillä että lapsella ei synnärin jälkeen ole kertavaippaa päällä ollut (paitsi kerran kun oltiin naapurissa leikkimässä ja tuli kakka eikä oltu otettu yhtään vaippaa mukaan kun ei pitänyt mennä muuta kun kävelylle seliseli.) ja hurahdin täysin ihanien ja värikkäiden kestovaippojen maailmaan.

Lapsen kasvaessa olen ottanut rennomman suhtautumisen vähän kaikkeen. Lapsi on saanut jopa herrajumala purkkiruokaa toisinaan, ihan kotonakin! (Ja ihan laiskuussyistä.) Ja kun lähdimme lapsen elämän ensimmäistä kertaa telttailemaan ei tarvinnut montaa kertaa miettiä minkälaisella vaippa-arsenaalilla lähdetään matkaan. Vähän kyllä pelkäsin miten meidän herkkäpeppu reagoi.

(Selostus herkkäpepun peppudilemmasta täällä, tilanteen päivitystä tämän postauksen kommenttiboksissa. Tiivistettynä se menee jotenkin näin: koko lapsen elämä on ollut hirvittävää vaippaihottumataistelua joka pahimmillaan on vaatinut antibioottikuurin. Olen tulkinnut ihottuman johtuvan ruuasta.)

No, hyvinhän se reagoi kertiksiin. Eli peppunahka näytti paremmalta kuin ikinä. Joten kun uutta ihottumaa pukkasi ja kertsipaketti varastossa nökötti, päätettiin kokeilla mitä vaikutusta kertsien käytöllä olisi ihottuman paranemiseen. Sen kokeilun lopputulema on tämä: tällä hetkellä neiti nukkuu yö- ja päiväunet kertsivaipassa, muuten käytetään kestoja. Paitsi jos mennään jonnekin että pitää esim. pidempään istua autossa, silloin laitetaan kertsi. Tätä on nyt about viikon verran pelattu ja kuulkaa pyllynahka kiittää!

Voihan huokaus. Alunperin motiivit kestovaippojen käytölle oli nämä (tärkeysjärjestyksessä tärkeimmästä alkaen.): 1. Lapsen hyvinvointi. Ei hiostavaa muovivaippaa eikä haihtuvia myrkkykemikaaleja iholle. 2. Raha. Kun kestot on kerran ostettu/ommeltu, ei tarvitse jatkuvasti investoida vaippapaketteihin. 3. Luonto. Se roskanmäärä mikä vaipoista tulee on aivan järjetön. 

Eli sen lisäksi että tykkään kestoista käytössä ja niiden väreistä ja ompelustakin ihan älyttömästi, ne ovat olleet todellinen hyvän omantunnon elämäntaparatkaisu. Mutta nyt se hyvä omatunto on keikahtanut ihan päälaelleen. En nimittäin voi olla ajattelematta, että jos emme koskaan olisi kestoilemaan ryhtyneet, olisiko vaippaihottumaongelmia tullut. Olisiko lapsi säästynyt hirveältä kirvelyltä joka sai hänet huutamaan tuskasta pyllyä pestessä, ja venkoilemaan syöttötuolissa kun ei kivulta pysty istumaan? Olisiko vältytty traumatisoivilta allergiaverikokeilta? Olisiko voitu syöttää ihan tavallista ruokaa älyttömän tiukan dieetin sijaan? Miksi ei mieleeni voinut aikaisemmin juolahtaa että kammoamani kertsivaipat voisivatkin olla ratkaisu? Olen ennemminkin ajatellut, että vaippaihottumaa on kestoilusta huolimatta, ja että ongelma olisi kertseillä vielä pahempi. Enkä olisi ikinä voinut kuvitellakaan kirjoittavani edes puolittaista negatiivista sanaa kestoilusta, en edes anteeksipyytävään sävyyn.

Äidin jossittelulle ja huonolle omalletunnolle ei näy loppua ja olo on ristiriitainen.

Kuvassa kotikestoilukombo jolla pissan tulon yleensä huomaa nopeasti ja ehtii kipin kapin vaihtamaan kuivaa ylle.

Tietystikään menneelle ei voi mitään ja merkitystä on sillä mitä nyt ja tulevaisuudessa tapahtuu. Toistaiseksi mennään siis aiemmin kuvailemallani osakestoilulla ja jatketaan ruokavalionlaajennuskokeiluja ja siedätystä. Mutta pitkin hampain ja ne pitkät hampaat irvessä minä niitä kertakäyttöisiä lapselle laitan vaikka järkeni sanoo että se on lapsen parhaaksi kuitenkin. Kalliita ovat mokomat. Ja kolmesta vaipasta on vessan roskis täynnä. Ja vähänkään pidempään ollut pissavaippa haisee kuvottavalle. Siis paljon kamalammalle kuin mikään kesto ikinä! Mutta yksi asia on kyllä pakko myöntää: salaa mielessäni kiitän lasta joka kerta kun hän onnistuu ajoittamaan kakan kertsivaippaan.

Onneksi löysin kotimaiset ja edes vähän ympäristöystävällisemmät (jos nyt kertsivaipoista voi tuota sanaa edes käyttää) sekä suhteellisen kemikaalittomat Muumi-vaipat että on edes vähän parempi omatunto tästä ratkaisusta.
7 kommenttia:

 1. Mulla on hyviä kokemuksia Nature Babycaren 60-prosenttisesti luonnonmateriaaleista valmistetuista kertakäyttövaipoista. Toivottavasti peppu ja tyttö voivat hyvin jatkossakin ;-)

  Lisätietoa täältä http://www.naty.com/fi/asiakaspalvelu/ukk/
  ja täältä http://www.vihrealanka.fi/node/2537

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä Marjaana, täytyypä tutkailla tarkemmin.

  Tuota tekstiä kun nyt jälkeenpäin luin, huomasin että siitä puuttuu kokonaan se, että olen (tietysti!) iloinen ja huojentunut siitä että ongelma näyttää nyt olevan hallinnassa. Olisin vaan toivonut ratkaisun olevan melkein mikä tahansa muu kuin kertsit.

  Ja eihän tässä nyt mitään vielä oikeasti tiedä kun kokeilua on jatkunut niin vähän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan asiaankuulumaton anekdootti (miten näitä takamusaiheita nyt pukkaa joka tuutista?) - meinasi tulla aamukahvi nenästä, kun tuossa Näitä seuraan -listassasi oli Salamatkustajan uusin kirjoitus otsikolla "Perseeseen sattuu" - ja sinulla sitten eilen se ampiainen ja tänään tämä ;-)

   Poista
 3. Vaippakeskustelu on aina paikallaan ja erityisen innokkaasti siihen taas kommentoi tämä äiti täällä eli minä, jonka lapset ovat juuri päässeet vaipoistaan. Toinen on 20 v ja toinen täyttää 19 :D .

  Ei kannata potea huonoa omaatuntoa, vaikka jokainen äiti sen aina käy läpi, oli kyse sitten lemmikkieläimen aiheuttamasta allergiasta, ruoka-aineongelmista ja sitten noista vaipoista. Ihan mahtavaa, että olet ollut vaipparumbassa noin ahkera, tehnyt niitä itse, mutta ihan yhtä hienoa on se, että olet edelleen ihan yhtä ahkera kertisvaippojen kanssa, ainoastaan ompeluvaihe jää välistä pois. Veikkaanpa, että sekin on ihan hyvä juttu, uskon että sulla on puuhaa ihan riittämiin ilman ompeluakin.

  Kuitenkin kaikki vaikuttaa olevn ihan hyvin, taapero voi hienosti ja pylly paranee. Unohda koko omatunto, nauti terveestä pikkupyllystä ja täytä roskista kertisvaipoilla ihan surutta ja rakkaudella <3 !


  Jaksamista päivääsi :) !

  VastaaPoista
 4. mun mukeloilla on ollut kestot käytössä parin viikon ikäisestä saakka, kuopus käyttää niitä tarhassakin. tosin esikoisen kohdalla aikoinaan viisastuin aika nopeasti käyttämään öisin kertsejä, kun öisin laskettiin laulellen vesiä säky täyteen... kuopus on jonniinverran herkkäihoinen, joten jos huomataan että alanahat näyttää ärtyvän, niin käytetään suosiolla kertsejä kunnes tilanne rauhoittuu. samoin laitan kertsin jos ollaan lähdössä vaikka päiväksi lintsille tms, jollei kaapelia pukkaa niin reissu menee yhdellä vaipalla. mun feivörittejä on noi muumit, alussa oli niitä babycareja yksi paketti mutta kotimaisuus voitti. kun ei noi babycaret irl olosuhteissa kuulemma mitään biohajoa, oli olliut jossain kuluttajaohjelmassa (äiti kertoi). pamperseja ja liberoita en käytä muksulla periaattesta, eikä sne perse niitä kestäkään kun nissä on jotain ihme lotioneja.

  VastaaPoista
 5. Wandabe, kiva kun tulit käymään! =)
  Miäkin olen nyt rauhottunut ja päättänyt että jos kerran osittainen kertseily on se minkä se vaatii niin sitten on. En kanna enempää stressiä siitä. Ja alan kyllä kallistua noiden muumien kannalle, babycareista vaikuttaa olevan sen verran ristiriitaista informaatiota että ei taida nekään olla avain onneen. Muumit on sentään made in finland.

  Ja pampperssit sun muut kierretään kyllä kaukaa! =)

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!