keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Nuukuusviikon nokkossämpylät

Nuukuusviikko laittoi minut tutkimusretkelle ruokakaappiimme. Eilen syötiin viimeiset leipäpalat joten tänään leivottiin sämpylöitä. Maustekaapista löytyi kuivattua nokkosta jota olen joskus ostanut (!!!!) markkinoilta ja käyttänyt kerran letuissa jotka oli kyllä oikein herkullisia.


Sämpylöistä tuli niin maukkaita että tässäpä teillekin resepti.

5 dl lämmintä maitoa
yksi tuorehiiva (50 g)
viitisen desiä täysjyvävehnäjauhoja
puolisen desiä kuivattua nokkosta

Liuota hiiva lämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon nokkoset sekä sen verran jauhoja että saat aikaan paksun vellin. Laita lavuaariin kuumaa vettä, kulho veteen, liina päälle ja odota vartti.

parisen ruokalusikallista siirappia
1 tl ruususuolaa
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
puolisen desiä oliiviöljyä

Kun taikina on saanut tekeytyä vartin verran se on kuohkeaa ja kuplivaista. Sekoita joukkoon loraus siirappia sekä suola. Ala sitten sekoittaa taikinaan hiivaleipäjauhoja, ensin puukapustalla ja sitten käsin vaivaten. Lisää joukkoon öljy ennen viimeistä jauhodesiä. Taikina on sopivaa kun se ei enää tartu joka paikkaan. Tässä vaiheessa ei tarvitse kohottaa vaan kumoa taikina suoraan jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä hetken aikaa että taikinasta tulee kimmoisaa. Jaa taikina n. 20 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.


 Sämpylät kannattaa kohottaa esim siten että laittaa lavuaariin kuumaa vettä ja liinalla peitetyn sämpyläpellin lavuaarin päälle. Sämpylät ovat tarpeeksi kohonneita kun ne ovat kauniin pulleita ja pinkeitä.


Voitele kohonneet sämpylät lämpimällä maidolla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.


Nokkossämpylöiden lisäksi tänään on syöty lounaaksi toissapäivältä jäänyttä riisiä pakastevihanneksilla ja tomaattimurskalla höystettynä (löysin pakkasesta tomaattimurskakuutioita) paistetun kananmunan, rucolan ja herneenversojen kera. Päivälliseksi mies taikoi spagettia ja tonnikalatomaattikastiketta jonka mausteeksi hän pilkkoi jääkaapista löytyneitä jalopenoja. Jälkkäriksi viikonlopulta jäänyttä mustikkapiirakkaa. Nam!

//

Sports tracker näytti tänään sauvakävelylenkin pituudeksi 4,2 km, aikaa meni kaupassa piipahtamisineen nelisenkymmentä minuuttia. Kaupasta mukaan tarttui kissanruokasäkki. Juusto on nyt loppu, voiko ensi viikkoon selvitä ilman juustoa?


2 kommenttia:

  1. Pahoin pelkään, Magdaleena, että ei voi. Selvitä juustotta, nimittäin. Kipin kapin kauppaan nuukailuviikosta huolimatta ;-)

    Muuten kyllä mainio idea. Mullakin kertyy pakkaseen yhtä ja toista ja meinaavat hautautua sinne. Toisaalta välillä ennen tilipäivää on luontaisestikin ne nuukuuspäivät, joten pakastinta tulee silloin ratsattua - ja hyvä, että sieltä löytyy jotain!

    VastaaPoista
  2. Tämä on ihan hauskaa, nytkin on kikherneitä likoamassa! Jännittävää... =D

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!