tiistai 8. tammikuuta 2013

Toiveuusinta

Vanhan blogini eniten googlattujen postausten kärkipäähän kuului ehdottomasti fuzzi bunz-kestovaipan kuminauhojen vaihto-ohje. Joku ehkä muistaakin että alun alkaen perustin tämän blogin tänne bloggeriin koska vuodatuksen serverillä oli sähkökatko jonka takia kaikki blogin kuvat hävisivät kuin tuhka tuuleen ja pieru saharaan. Kuvatonta fuzzi-postausta on moni käynyt lukemassa ja niiden kuvien perään on kyseltykin, joten kaivoin kuvat ulkoisen kovalevyn uumenista ja laitan ohjeen tänne. Lisäsin vielä selvyyden vuoksi kuvatekstit ja jotain tarkennuksia tekstiin. Toivottavasti siitä saa selvän!

Pakko sellainen juttu vielä mainita että vanhoissa fuzzeissa kuminauhan lerpahtamisen lisäksi pul-kangas saattaa kulahtaa. Kannattaa tarkistaa ennen tähän hommaan ryhtymistä että se pul-kalvo on vielä kiinni siinä kankaassa ettei tule tehtyä turhaa työtä.

Tässä ohje kuminauhojen vaihtoon:

Aloita purkamalla vanhat kumpparit pois.  Purkamivaihe helpottaa huomattavasti uusien kumppareiden ompelua, kun näkee miten ne on siellä olleet. Ompeluohjeenkin varmasti tajuaa helpommin purkamisen jälkeen.
Täyttöaukon kumppari on pujotettu kujaan ja ommeltu päistä kiinni, joten sen irrottaminen on ihan helppoa, ompeleet vaan päistä auki.

Avaa kujansuuta vähän matkaa ja raksi kuminauhan ompeleet auki.

 Reisikuminauhat ovatkin sitten kinkkisempi juttu, sillä ne on ommeltu kahdella saumalla tukevasti kankaaseen kiinni. Käännä vaippa nurinpäin, ja pura ensin suoraa ommelta oleva sauma. Tämä on ärsyttävän pikkutarkka homma, ja pitää varoa, ettei puhko reikiä pul-kankaaseen enempää kuin on tarvis. Kun olet saanut ”kujan” avattua, pitää vielä ratkoa kuminauha irti kankaasta.

Ensin kuja auki, keskimmäisessä kuvassa kuja avattuna, lopuksi vielä kumppari irti.

Kaikki kumpparit irrotettu.
 
 Aloita kuminauhojen ompelu reisiaukoista: 
Pidä vaippa edelleen nurinpäin. Ompele kuminauha pul-kankaan puolelle (mutta ommel menee siis sekä pulin että fleecen läpi) venyttämällä. Pääset helpommalla, kun et vielä leikkaa kuminauhaa, vaan otat nauhaa suoraan kiepistä. 
Aloita ompelemalla siksakilla kuminauhan pää muutamalla tukevalla pistolla alkupäästään kiinni. Venytä sitten kuminauha äärimmilleen, ja vedä myös vastapainoksi vaippaa ompelukoneen jalan takaa. Kun ompelet näin siksakilla venytetyn kuminauhan päältä, lopputuloksena kumppari vetää kankaan mukavasti rypylle. Kun olet päässyt loppuun, katkaise kuminauha. Tee sitten sama temppu toiselle reisiaukolle ja käännä vaippa oikeinpäin.

Vasemmalla kuminauhan ompelua, keskellä molemmat kumpparit kiinni, oikealla vaippa käännetty oikein päin.

 Ompele reisikumppareille vielä kujat, eli ommel tulee oikeinpäin olevaan vaippaan kuminauhan viereen, taas molempien kankaiden läpi: 
Vaihda suoraan ompeleeseen, ompele alkupäähän taas muutama tukeva pisto edestakaisin. Sitten venytä kangasta ja kuminauhaa ompelukoneen jalan edestä ja takaa, jotta vaippa on ommellessasi ihan sileä. Koita seurata mahdollisimman tarkasti entisen ompeleen paikkaa.

Ompele kuminauhakuja fleecen puolelta. Tuolta se sitten näyttää valmiina, siistimpi varmaan olisi tullut jos olisi jaksanut vaihtaa pul-kankaan värisen alalangan....
 Kiinnitä lopuksi täyttöaukon kuminauha: Siisti ensin kuminauhakuja jos jouduit purkamaan ommelta, sitten voit pujottaa kuminauhan kujaan. Älä taaskaan leikkaa kuminauhaa vielä tässä vaiheessa. Kiinnitä kuminauhan toiseen päähän hakaneula (aika pieni), ja pujota kumppari hakaneula edellä kujaan. Irrota sitten hakaneula, ja ompele kumpparin tämä pää tukevasti kiinni kujan päähän. Kiristä sitten kuminauha sopivan tiukaksi ja ompele se kiinni kujan toiseen päähän. Nyt voit leikata kuminauhan poikki. Voilá, vaipan käyttöikä piteni taas vähän lisää!

Sinne se kuminauha menee.


2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä, kuva selvensivät kummasti! Hieno juttu kun olet jaksanut tällaisen vaivan nähdä, tästä on varmasti monelle hyötyä!

    VastaaPoista
  2. Hee, sillon kun lapsi oli pieni toukkanen ja nukkui paljon jne, sitä jotenkin ihmeesti jaksoi leipoa leipää ja kirjoittaa kuvallisia step by step-ohjeita. Kumma kun ei enää... =)

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!