keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Maikki, Pirja ja uudet kottarit

Käytiin puutarhamyymälässä hakemassa hevonkakkaa kasvimaalle ja intouduin shoppailemaan! Nyt on yksi haave toteutettuna kun mukaan tarttuivat ompputytöt Maikki ja Pirja.


 Lapsenkin puutarhanhoitovälineistö karttui (taas) kun rautakaupasta haettiin ihan omat kottikärryt! (Kiitos mummi!)


Ajattelin että kun nyt kerran otin kuvia tuosta puunistutushommasta niin voisin tehdä pienen "kuinka omenapuu istutetaan"-tutoriaalin. (Minun sisälläni asuu näköjään vieläkin pieni opastava puutarhamyyjä...)

1. Osta aina kaksi. (Paitsi ei ole pakko jos naapurillakin on.) Parivaljakon pitäisi olla eri lajia mutta samaan aikaan kukkivia, se lukee kyllä lapussa, nämä meidän tytöt ovat kesäomenia. Tämä siksi että pölytyskaverista ei ole paljon iloa jos se kukkii kaksi viikkoa myöhemmin.

Valitse lajike käyttötarkoituksen mukaan. Meidän omat ovat varhain kypsyviä ja runsassatoisia syömäomenoita. Pirjan lapussa lukee että sen omenat ovat keskikoisia tai pienehköjä, makeahkoja ja miellyttävän aromikkaita. Maikin omput taas suurehkoja, mehukkaita ja aromikkaita. Molemmissa lukee herkkuomena, hyvä. Kiva meille, kiva lapselle. Lisäksi Maikin lapussa lukee että se on hyvä pölyttäjä. 

2. Valitse taimet joissa on selkeä latva ja suuret oksakulmat. Jos oksa kasvaa liian tiukassa kulmassa runkoon nähden se ratkeaa helpommin tuulessa sitten isona. 

3. Ota selvää kuinka suureksi puut kasvavat aikuisena ja valitse kasvupaikka niin että latvukselle jää riittävästi tilaa. Nämä meidän omat ovat hillittykasvuisia mutta jätin niiden väliin silti nelisen metriä.

4. Kaiva kunnon kuoppa. Meidän pihan hiekkamaa on tosi köyhää, joten puille kaivettiin kunnon laakeat kuopat jotka ensin täytettiin multaisemmalla joutomaalla, ja vasta sitten kaivettiin istutuskuoppa johon kumpainenkin sai säkillisen kaupan puutarhamultaa. Tuollaisessa tiiviissä ja köyhässä maassa kannattaa kaivaa laakea kuoppa, pieneen suoraseinäiseen poteroon juuret jäävät helposti kiertämään koska eivät halua kasvaa pois kunnon mullan luota. Isoksi kasvettuaan sellainen puu sitten voi huonosti ja kaatuu helposti.

5. Istuta puu aina samaan syvyyteen missä se on tähänkin saakka kasvanut, eli jätä vanha mullan pinta näkyviin, muuten tyvi mätänee. Näin keväällä kun istuttaa, kannattaa puun ympärille kasata valli joka pitää kasteluveden siellä missä sen halutaankin olevan. (Syksyllä päinvastoin, istuta pienelle kummulle että liika märkyys valuu pois eikä jää seisomaan ja pahimmassa tapauksessa jäätymään puun juurelle.)

6. Ei tarvi leikata, paitsi jos on niitä huonoja oksakulmia tai sisäänpäin kasvavia tai vaurioituneita oksia. Leikkaaminen on puulle stressaavaa, samoin juurtuminen. Siksi ensimmäisenä kesänä kannattaa antaa puun keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja juurtua kunnolla. Leikata ehtii myöhemminkin. Samoin raakileiden kanssa, ne kannattaisi ekana kesänä nyppiä pois jos niitä tulee, hedelmien tekeminenkin vie vaan voimia juurtumiselta. (Tosi tylsää, I know!!)

Takavasemmalla Maikki ja etualalla Pirja, muistaakseni.

Pidemmälle me ei sillä kertaa päästy, mutta tulossa on vielä kunnon tukikepit, jonkunlaiset suoja-aitaukset estämään koiran kuseskelua sekä kate tai maanpeitekasvi tuohon paljaan mullan pinnalle.


 Kottaritkin tuli valmiiksi ja ovat olleet kovassa käytössä, maansiirtohommissa ja kastematokuljetuksessa.


4 kommenttia:

  1. Ei yhtään tylsää, mä luin loppuun saakka vaikkei asia koske mua yhtään :D Mun mielestä tää oli mielenkiintoista!! Mitä sit tapahtuu jos ostaa vain yhden, jos ei ole sitä pölytyskaveria??

    VastaaPoista
  2. Mä niin nautin sun kuvista!

    Tuokin aikuisten kottikärrypotretti hanskoineen toi mulle heti mieleen Wallacen ja Gromitin, jostain kumman syystä.

    Ihanaa viikonvaihdetta teille!

    VastaaPoista
  3. Nunju, hyvä kysymys. =) Toiset omppulajikkeet tarvii kaverin että tulee ollenkaan omenoita, toiset pärjää yksinkin. Yleensä taajamissa jostain löytyy pölytyskaveri mutta sato onnistuu todennäköisesti paremmin jos se pölytyskaveri on vieressä.

    Marjaana kiva kuulla!! <3 Wallace ja Gromit... =D =D

    VastaaPoista
  4. Onnea puillesi, mutta miksi hankit kaksi niin kovin samanmakuista kesäomenaa? Sitäpaitsi Maikki on vielä äärimmäisen tautinen omenaruvelle ja muumiotaudille. Olisit hankkinut toisen joko syys- tai talvilajikkeen tai molemmat. Pirja oli hyvä valinta.
    Omppu-Osmo

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!