keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Tortillakoodi

Meillä syödään tänään tortilloja. Aikani kuluksi tavasin tortillapaketin aineosalistaa ja huomasin että siinä on YHDEKSÄÄ lisäainetta. Ja jauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Yhdeksän lisäainetta kuulostaa ainakin minusta hemmetin pelottavalta mutta pelkkä numero ei oikeasti kerro yhtään mitään. Päätin tutkia tarkemmin, silläkin uhalla että riskeeraan tortillanautintoni!

Stabilointiaineet
E 422 -Glyseroli on makea, myrkytön neste joka sitoo tehokkaasti kosteutta. Pidetään turvallisena.
E 466 -Natriumkarboksimetyyliselluloosa on selluloosasta valmistettu sakeutusaine joka ei tiettävästi ole terveydelle vaarallinen.
E 412 -Guarkumi on luonnonkumia jota saadaan guar-kasvista. Pidetään turvallisena, paitsi että saattaa aiheuttaa ilmavaivoja ja allergiselle hengenahdistusta.

So far, so good, ellei satu olemaan allerginen guarkumille.

Nostatusaineet (Mihin litteä tortilla tarvitsee nostatusaineita???)
E 500 -Natriumkarbonaatti eli ruokasooda on peräisin luonnon mineraaleista eikä sillä ole terveydellisiä vaikutuksia.
E 450 -Synteettisiä fosfaatteja. Fosfaatit kuuluvat normaaliin aineenvaihduntaan, mutta kun fosfaatteja kertyy elimistöön, yliannostus voi heikentää aineenvaihduntaa. 

Kuinkahan paljon tortillaa pitäisi syödä että fosfaatteja kertyisi yliannostuksen verran?

Happamuudensäätöaine
E 296 -Omenahappo on peräisin omenista ja muista hedelmistä.

Emulgointiaine
E 471 -Rasvahappojen mono- ja diglyseridit, synteettinen rasva.

Miksi ihmeessä pitäisi käyttää synteettistä rasvaa jos oikeaakin on tarjolla?

Säilöntäaineet
E 282 -Kalsiumpropionaatti on säilöntäaine joka ei vähennä hiivan tehoa mutta vaikuttaa homeisiin ja bakteereihin. Saattaa aiheuttaa lapsille ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, ja häiriöitä unensaannissa. (Wikipedian mukaan.)

Loistavaa. Saattaa aiheuttaa, Wikipedian mukaan. Internet, tuo ah niin luotettava tietolähde. Empä kuitenkaan viitsisi riskeerata.

E 202 -Kaliumsorbaatti on säilöntä- ja homeenestoaine joka saattaa aiheuttaa ärsytystä tai allergiaa.

Mitä tästä nyt pitäisi päätellä? Avattuna tuo lisäainelistaus ei kuulosta ollenkaan niin pahalta kuin kryptinen yhdeksän numerokoodin jono. Muutamaa "saattaa joissakin tapauksissa aiheuttaa"-kohtaa lukuunottamatta tuo kuulostaa melko vaarattomalta (aikuiselle). Ymmärrän toisaalta Eviran tätien puolustuspuheet lisäaineiden tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta, sitähän monet lisäaineet ovatkin. Tavallista kuluttajaa, tai ainakin minua hämmentää se, että ihan varmasti kaikki lisäaineet eivät ole tarpeellisia saati turvallisia. 

Ja olenhan huomannut lisäaineiden vaikutuksen ihan käytännössäkin. Lapsi reagoi lisäaineisiin (kun vaan tietäisi mihin niistä), mitä pidemmälle prosessoitua ruoka on, mitä pidempi tuoteselostus siinä on ja mitä enemmän lisäaineita, sitä todennäköisempää on että lapselle puhkeaa hirvittävä, väkivaltainen vaippaihottuma. Toisaalta niin käy myös esim. mansikasta tai maidosta. Mutta pelaan kuitenkin varman päälle enkä anna lapselle mitään missä on yhtään mitään lisäaineita. Ei siitä varmastikaan haittaakaan ole, paitsi että tuntuu työläältä välillä. Itsestänikin huomaan, että joka kerta kun mässäilen karkilla, sipseillä tai vaikka pakastepizzalla on olo seuraavana päivänä kurja ja turvonnut ja vatsa sekaisin. Johtuuko lisäaineista vai ylipäätään epäterveellisyydestä, mene ja tiedä.

Sehän siinä onkin, että kun ei ole lääkärin tai tutkijan paperia takataskussa, on vain etsittävä kaikkien asiantuntijalausuntojen joukosta ne jotka jollakin logiikalla tuntuvat luotettavilta, ja uskottava niitä. Tai sitten on vaan noudatettava omaa maalaisjärkeä ja syötävä sitä mikä hyvältä tuntuu. Tuskin pakastepizzasta tai sipseistä silloin tällöin on ihan hirveää haittaa. Mutta lasta suojelen niin pitkään kun voin! Kohta se kuitenkin keksii karkkien olemassaolon ja se on menoa sitten.

Lähteenä käytin Social Media Food Database-sivustoa eli entistä E-koodi.comia. Sieltä löytyy lisäaineet kätevästi listattuna ja vaikka mitä muuta, jotain mobiilisovelluksiakin on tuloillaan. Sellaisen sovelluksen ihan varmasti haluaisin omaan puhelimeen jos puhelin vaan ei olisi mallia mummo.

Tässä vielä linkki vanhassa blogissani lymyilevään epäilyttävien E-aineden listaan.


4 kommenttia:

  1. Aivan järkyttävää. Ikinä paljon en ole tortilloja syönyt, enkä syö.

    VastaaPoista
  2. Yleensä ollaankin syöty luomutortilloja joiden tuoteseloste on kyllä paljon miellyttävämpi... =)

    VastaaPoista
  3. Ongelmahan ei olekaan yksittäinen lisäaine yleensä, pois sulkien tietenkin esim. Natriumglutamaatin E621 ja muut 600-alkiset ja esim. atsivärit, mutta ongelmia syntyy, kun lisäaineita yhdistellään mielivaltaisesti. Usein kuulee selityksen, että onhan esim. pektiinia, askorbiinihappoa, nitriittejä tai guargumia luonnossakin, ei ne voi olla vaarallisia! Mutta luonnossa ne ovat terveyttä edistävässä muodossa, täydellisessä symbioosissa muiden ravintoaineiden kanssa (esim. marjat tai hedelmät), kun taas teollisesti yhdisteltynä ne saattavat olla terveydelle haitallisia. Yhdistelmiä on niin valtavasti, että kattava tutkimus on käytännössä mahdotonta. Lisäksi rahoitusta ei juuri löydy, mutta päinvastaista rahoitusta löytyy, kun teollisuusjätit haluavat puolustella elintarvikkeitaan.

    Järkevää on vältellä lisäaineita lapsena ja aikuisena. Kannattaa keskittyä elintarvikkeisiin, joissa on mahdollisimman vähän lisäaineita.

    Mukavaa viikonlopun jatkoa! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos pitkästä kommentista Jarna!

    Epätietoisuushan se on hankalinta tässäkin hommassa. Itse olen tullut siihen lopputulokseen, että omalla kohdalla pyrin välttämään lisäaineita mutta en kuitenkaan fanaattisuuteen asti. Mutta lapsen kohdalla vältän kyllä kaikkia lisäaineita viimeiseen asti.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!