maanantai 13. tammikuuta 2014

Siivoaminen ei ole kivaa!

Minä ja mies ollaan maailman laiskimpia siivoojia. Ei vaan jaksa. Ennen meillä imuroitiin niin harvoin että hävettää, ja olisitte nähneet miten mustaa lattianpesuvesi oli tuossa joulun alla kun kerrankin moppasin. Yäk. Ja sitten niitä lapsen leluja ja meidän kaikkien vaatteita ja muuta rompetta oli ympäriinsä pitkin lattioita ja röykkiöinä kaikilla mahdollisilla tasoilla.

Sitten mies, jolla aina on ollut vähän nuha koko ajan, alkoi olla jatkuvasti kipeänä. Mieskin jo vähän huolestui ja minä kävin mielessäni läpi kaikki mahdolliset kauhuskenaariot lemmikkiallergiasta hometalon kautta nenäsyöpään. Työterveyslääkäri kuitenkin löysi allergiatesteistä vastauksen, erikoisen voimakkaan huonepölyallergian.

Kivoilla välineillä on kivempi siivota.

Joten oli vaan pakko ryhdistäytyä. Olen etsinyt inspiraatiota mm. pinterestistä, uusista ihanista siivousvälineistä, miehen hemmottelusta ja sisustuksen uudistamisesta. Kaikki on sallittua kunhan koti pysyy mahdollisimman vähäpölyisenä ja mies terveenä! Koska onhan se ihan hirveän epäreilua, että omassa kodissaan, jossa pitäisi rentoutua ja levätä ja nauttia elämästä, tulee kipeäksi. 

Kodinuudistusprojektia on nyt kestänyt useamman kuukauden jo, ja mitä enemmän aiheesta opiskelen, sitä enemmän ymmärrän miten kauhea pölypesä meidän kotimme oli ja on edelleen. Paljon on jo muutettu, paljon on vielä tekemistä. (Ja vinkkejä saa antaa!)

Minulla on kaksi ohjenuoraa joita yritän noudattaa. Toinen on säännöllinen siivoaminen, mahdollisimman usein ettei kerralla tarvitse siivota niin paljon. Pyyhin pyyhin pyyhin kostealla ja kuskaan tavaroita omille paikoilleen. Toinen ohjenuora on sitten se, että yritän tehdä kodista sellaisen että se olisi mahdollisimman helppo siivota. Tottakai myös pölyallergikon kotona voisi olla kirjoja ja muita esineitä avohyllyssä, kunhan ne vaan muistaa siivota tarpeeksi usein. Minä tiedän ettei kuitenkaan siivota, joten avonainen kirjahylly sai lähteä ja tilalle tuli lasiovellinen vastaava. (-50% Ikeasta, hurraa!) Allergikon kodissa voi ihan hyvin olla matot lattialla ja kangasverhot ikkunoissa kunhan ne muistaa pöllyttää ja tuulettaa ja pestä tarpeeksi usein. Minä tiedän etten kuitenkaan pöllytä, tuuleta ja pese, joten matot ja verhot saivat lähtöpassit. Ja joka kerta kun siivoan ja löydän jonkun uuden paikan mistä siivoaminen on erityisen hankalaa, yritän keksiä siihen paremman ratkaisun. Pikkuhiljaa.

Lapsikin sai oman kivan rätin.

Ja tavaran (etenkin irtotavaran) määrää olen kovasti yrittänyt vähentää (vaikka shoppailupostauksen perusteella vaikuttaa kyllä ihan päinvastaiselta...). Annoin mm. monta kassillista vaatteita ystävän mukaan kun hän oli täällä. Eilen lähti paperinkeräykseen kaksi metrin korkuista hyvin pölyistä pinoa 80-luvulta peräisin olevia mummon vanhoja puutarha- ja käsityölehtiä joita olen vaalinut ja säästellyt mutta ikupäivänä en ole niitä avannut. Tänään siivosin noin puolet hattuhyllyn, lapaslaatikon ja kenkätelineen sisällöstä vinttiin. Pikkuhiljaa.

Säilytyskalusteiden määrää on lisätty ja etsitty tavaroille niiden oikeita paikkoja ettei kaiken tarvitse lojua pitkin poikin. Yläkerrassa olisi tilaa vielä ainakin yhdelle vaatekaapille. Pikkuhiljaa.

Pinterestistä opiskelin että pölypunkit ovat allergikolle erityisen paha juttu, joten irrotimme sohvasta kaiken mikä irti lähti istuintyynyjä myöten, pöllytimme, tuuletimme ja laitoimme ne tunniksi kuumaan saunaan. (Yö kunnon pakkasessa olisi ajanut saman asian, harmi kun sellaista ei ole ollut tarjolla). Saunomisen jälkeen sirottelin tyynyille ruokasoodaa, annoin vaikuttaa pari tuntia ja imuroin pois, kyllä oli kuulkaa raikkaat sohvat sen jälkeen! Tosin tuon tein joulun alla, kohta alkaisi olla jo aika tehdä se uudestaan.
Eipä enää pölyynny kirjat!

Sänkyyn tilasin uudet, allergiaystävälliset peitot ja tyynyt ikuvanhojen tilalle sekä petarinsuojan jonka pitäisi ehkäistä pölypunkkien pesiytymistä petariin. Niitä tässä vielä odotellaan, ja kunhan ne saapuvat, runkopatjakin pääsee saunaan ja petauspatja pesulaan. Lakanat pitäisi kuulemma vaihtaa kerran viikossa, koska pesussa kuolevat vain aikuiset pölypunkit, viikon päästä kuoriutuvat uudet munat ja ollaan taas lähtöpisteessä. Kuka oikeasti jaksaa vaihtaa petivaatteet kerran viikossa???

Pinterestistä opin myös, että vaikka kodissa ei olisi hometta rakenteissa, allergikon nenää rasittavia homeitiöitä täällä silti leijailee. Niitä tulee mm. kosteiden tilojen kaakelien saumoista, tiskipöydällä muhivista ylläreistä sekä reheviltä kukkaikkunalaudoilta. Siispä hommasimme kunnon kylppärinpesuainetta ja näppärän kaakelinvälipesimen ja mies kuurasi kylppärin ja saunan lattiasta kattoon. Ja minä kuurasin vessan. Mies pitää tiskipöydän siistinä ja minä teen edelleen surutyötä kukkaikkunani kanssa.

Siistiin kotiin voi ostaa kukkiakin.

Ja kaiken tämän lisäksi olen buustannut miehen vastustuskykyä vitamiineilla (mm. pycnogenol ja immolina) sekä hunajalla. Hommasin sille sarvikuono-nenähuuhtelukannun josta ei kuulemma ole mitään hyötyä. Saunaan laitoin kulhollisen suolakimpaleita koska silloin sauna kuulemma toimii vähän niinkuin suolahuone ja helpottaa oloa. Vaikea sanoa onko auttanut... Erityisen nuhaisina aikoina makkarissa on tuikkulyhdyssä eukalyptystippoja (en enää muista miksi juuri eukalyptus, mutta se kuulemma auttaa) ja myös suolahöyryhengitystä on kokeiltu (auttaa mutta vain hetkellisesti).

Onko tuosta kaikesta sitten ollut mitään hyötyä? Mies on edelleen nuhainen, varsinkin erityisen pölyisten paikkojen siivoamisen jälkeen. Mutta allergialääkettä ei tarvitse enää ottaa päivittäin. Eikä se enää makaa koko iltaa puolikuolleena tuossa sohvalla viltin alla, vaan jaksoi mm. maalata ne katot ja aloittaa laihdutus- ja kuntokuurin (mikä tietysti parantaa oloa entisestään). Mutta kyllä tässä vielä töitä pitää tehdä. Pikkuhiljaa. Ja siivoaminen nyt ei lopu ikinä.

Onko siellä muita allergikkoja? Onko antaa hyviä vinkkejä?


8 kommenttia:

  1. Voi miten kurjia uutisia! Toisaalta onneksi se ei ole homeallergia...

    Vastustuskyvystä voisin kirjoittaa pitkät pätkät, mutta ehkä alkuun jotain neuvoja joita minä sain homeopaattisairaanhoitajaltani.

    Maitohappobakteeri on ihan ehdoton, joka päivä - sellanen Ratiopharmin maitohappo on hyvä, jossa on lisäksi b-vitamiini, sekin on limakalvoille tärkeä. Sitten c-vitamiinin yliannostus akuutissa vaiheessa. Tämä tarkoittaa 500mg päivässä - c-vitamiini on myös luonnon antihistamiini. Deetä kantsii ottaa kanssa reilulla kädellä (minä otan 40mg) ja sinkki tekee limakalvoille hyvää. Apteekista saa sellaista niiden omaa c-vit + sinkki imeskelytablettia joka on kaiken lisäksi edullinenkin.

    Joku vahva monivitamiinitabletti olis varmaan kanssa paikallaan. (Mulla Solgarin Female multible, sitä lienee myös miehille oma.) Näillä olen oikeasti saanut itseni siedätettyä sellaiseen kuntoon, että voin käydä paikoissa enkä sairasta enää juuri lainkaan.

    Täällä sivustolla on samaa asiaa: http://www.violetlight.fi/Ravinto%20ja%20terveys/Atopia_ja_allergia.htm

    Toivon todella teille parempia aikoja. Minä jos kuka tiedän, että tuo on ikävää. Ja siivoamistakin mä inhoan ;-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marjaana! <3
    Tällä hetkellä mies saa immolinan (joka on siis spirulina-valmiste) ja pycnogenolin lisäksi magnesiumia (koska lenkkeily=lihaskramppi), punariisiä (koska kolesteroli), frantsilan puhdistustippoja (koska niitä on kaapissa ja ajattelin että niistä olisi hyötyä, minulle ainakin oli viime kesänä), sekä kalkki+deetä koska dieettinsä takia ei nyt juo maitoa. Noiden lisäksi tuo maitohappo+b sekä sinkki+c kuulostavat hyvältä idealta, mutta uskaltaako siihen päälle enää monivitamiinia ottaa?? Siitä kun aina varoitellaan että päällekkäisillä vitamiineilla saa vaarallisia yliannostuksia aikaan...
    Kiitos linkistä! =)

    Aluksi olin tosi ahdistunut tilanteesta mutta sitten tulin siihen tulokseen että tämä on paaaaaljon parempi vaihtoehto kuin nuo maalailemani kauhuskenaariot. Ja yritän suhtautua siivouspakkoon niin positiivisesti kuin suinkin. Onhan se kivempaa siistissä kodissa elellä kuin paskaisessa. =) On itselläkin puhtaampi mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossa muuten on näemmä aika lailla kaikki kasassa, joten monivitamminia, ainakaan vahvaa, ei välttämättä tosiaan tarvita.

      Voimia sinne, ystäväiseni!

      Poista
    2. No niin kanssa ajattelin. =) Huomenna täytyy kaupungissa käydessä katsoa apteekista nuo parit uudet jutut matkaan.

      <3

      Poista
  3. Mä oon tukkosuusoireista kärsinyt varmaan kymmenisen vuotta. On syöty antibiootteja moneen poskiontelontulehdukseen, leikattu toisesta ontelosta kysta mutta oireet jatkui siltikin. Allergiatesti kertoi vähäisestä allergiasta koiralle ja marsulle. Lapsuudenkodissa oli kyllä koiria, mutta ihmettelin miten se voisi niin vaikuttaa kun vierailen siellä noin kerran kuukaudessa. No, sitten tehtiin toinen testi noin kuuden tukkoisuusvuoden jälkeen ja työterveyslääkäri ehdotti hoitomuodoksi asunnon moppaamista päivittäin. (Kuka semmoseen ryhtyy?! :D) Pölypunkkiallergia-todettiin tosiaan mutten saanut mitään helpotusta oireisiin. Puoli vuotta sitten hakeuduin yksityiselle lääkärille joka teki lähetteen keskussairaalaan. Siellä tehtiin operaatio, joka helpotti ja paljon! Lisäksi sain uutuus-nenäsuihketta joka on tarkoitettu pitkäaikaisen allergisen tukkoisuuden hoitoon. Dymista on nimeltään enkä siitä enää pois vaihtaisi. :)

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa kurjalta! Onneksi sinulle löytyi apu. =)

    VastaaPoista
  5. Ei meillä pölyallergisia olla, mutta siivousallergia löytyy, joten minä olen aina koittanut tehdä noin mitä sinäkin nyt jonkin verran teet. Matot on meillä "kovia", taitaa materiaali olla polypropeiini (tmv?) ja se on vähäpölyinen ja helppo tampata. Keittiössä on muovimatot (kauan meni, mut löysin kivat!). Verhot meillä on, mutta ei massiivisia. Lasten pehmoleluista en vielä ole päässyt voitolle, haluaisin kyllä ;D
    Kirjat on aina ovien takana. Lakanat vaihdan kyllä vaan kahden viikon välein, tyynyliinat useammin. Imuroidaan varmaan 3-4krt viikossa ja pyyhitään pölyjä 2x. Imuroinnin jälkeen otan vielä semmosen mikrokuitulattialiiinasysteemin (varsi+siihen kuuluva liina, viledan...) ja käyn läpi, imurointi kun nostattaa sitä pölyä, ei vie kaikkea.

    Aikaa en kuitenkaan saa näihin paljoa kulumaan koska kun on perussiistiä niin itseasiassa siivoukseen menee vähemmän aikaa.

    VastaaPoista
  6. Saman olen huomannut, että siivoaminen on oikeastaan paljon helpompaa ja vähemmän ankeaa kuin ennen. Meillä tehdään viikonloppuna isompi siivous mutta oikeastaan joka päivä tulee siivottua jotain, juurikin että perussiistinä pysyy ja kun koko ajan saa jossain olla pyyhkimässä. Ennen siivous oli massiivinen ja ahdistava jättiurakka, nyt huomattavasti helpompaa. =)
    Miäkin moppaan kostealla mikrokuituliinalla imuroimisen jälkeen ni tarttuu irtopölyt matkaan.

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!