keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Mistä muodostuukaan sähkölasku?

Lupasin nuukuusviikon kunniaksi kiinnittää huomiota sähkönkulutukseen. Tähän mennessä se kulutus ei kyllä ole sämpylöiden leipomisen ynnä muun sellaisen myötä ainakaan vähentynyt...

Aluksi (viime viikolla siis) ajattelin että pidän viikon tietokonelakon sillä tietokoneeni hurisee tuossa pöydällä (tai tässä sylissä) aika turhan monta tuntia päivän aikana. Ja jää yksin hurisemaan kun minä nukahdan tähän sohvalle. Mutta sitten tajusin että joutuisin joka tapauksessa käymään tarkistamassa markkinoihin liittyviä asioita koneelta... eikä aikaakaan kun keksin hyvän tekosyyn bloggaamiselle tälläkin viikolla: onhan nuukuusviikko paljon kivempi ja inspiroivampi kun sitä elävöittää blogissa. No niin, tietokone siis jäi. Tosin olen yrittänyt vähentää turhaa koneella notkumista ja käyttää sen ajan muuhun, esim. käsin ompeluun.


Ihan omasta mielenkiinnosta ajattelin listata kaikki meidän kodin sähkönviejät. Listasta saattaa tulla yllättävän pitkä vaikka olevinaan olemme olleet kauhean säästäväisiä sähkön kulutuksen kanssa.

Tässä tulee.

22 valaisinta (yritämme kovasti että vain ihan tarpeelliset olisivat päällä ja poltamme paljon kynttilöitä)
8 sähköpatteria joista 3 päällä (makuuhuoneissa ja yläkerran työhuoneessa jonka voisi kyllä sammuttaa)
Vessassa lattialämmitys, pesukone (pyörii päivittäin), lisäksi silloin tällöin käytössä hiustenkuivain, partakone, tukkatrimmeri ja epilaattori.
Kylppärissä lattialämmitys (pienellä) ja lämminvesivaraaja.
Keittiössä kattolämmitys ja jääkaappipakastin, päivittäisessä käytössä hella, tiskikone, kahvinkeitin ja teenkeitin. Lisäksi satunnaisessa käytössä mikro, vedenkeitin, leivänpaahdin, sähkövatkain, sauvasekoitin, radio ja vielä harvemmin höyrykeitin, voileipägrilli ja mehustin.
Pölynimuri (liian harvoin), höyrypesuri (tuskin koskaan).
Kannettava tietokone (ihan liikaa) ja lapsen cd-soitin (melkein joka päivä).
Modeemi ja ulkoinen kovalevy.
Itkuhälytin (joka yö), puhelimien laturit (joka päivä ainakin toinen), kameran laturi (aina joskus).
Yläkerrassa Wii oheiskamoineen ja playstation, peli- ja leffakäytössä telkkari, blue ray-soitin (harvemmin kukaan pelaa tai katsoo leffoja kun sohva puuttuu).
Hierova tuoli ja niskahierontalaite (viimeksi eilen).
Ja vintissä on jalkakylpylaite jota en oikeastaan ikinä käytä.
Miehellä akkuporakone ja dremeli, jiirisaha ja kuviosaha, käsisirkkeli ja maaliruisku.
Mun työhuoneessa ompelukone, saumuri, cd-soitin ja silitysrauta.
Makkarissa toinen silitysrauta (käytössä hyvin, hyvin harvoin).

81 sähkölaitetta. Unohdinkohan jotain?(Edit. Kiuas!! Kuinka voin unohtaa kiukaan joka lämpiää usein monta kertaa viikossa?? Viimeisimmän sähkölaskun jälkeen ollaan kyllä pyritty pitäytymään yhdessä kerrassa.)


Tänään noista on käytössä olleet boilerin ja lämmitysten ja jääkaapin lisäksi itkuhälytin, muutama valaisin, kahvinkeitin, teenkeitin, hella, tiskikone, pesukone ja tietokone.

 Nyt pitäisi sitten miettiä miten sitä sähkölaskua oikein pienentäisi.


//
Nuukuusviikon keskiviikkona ollaan syöty aamupalaksi spelttimannapuuroa, lounaaksi eilistä tonnaripastaa rucolan ja vihanneskrassin kera, välipalaksi mansikka-mustikka-smoothieta ja päivälliseksi lihapullia, home made-lohkoperunoita ja salaattia. Nam.

Tänään ei ostettu mitään.

(Edit. 2 Soiko teilläkin nyt päässä on meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri...?)


2 kommenttia:

  1. Oho..eipä oo tullut ajateltua koko sähkölaitteita ja kuin paljon niitä mahtaakaan itselläkin olla :O Anteeksi tyhmä kysymys, mutta mikä on kattolämmitys? :D

    VastaaPoista
  2. Kattolämmitys on vähän niin kun lattialämmitys mutta se on katossa ja säteilee lämpöä alaspäin. Sen logiikkaa ja hienoutta en oikein tajua, lämpöhän nousee ylöspäin niin siitä ei hirveästi ole lattian tasossa iloa. Mutta jos käsiä palelee niin voi mennä keitiöön ja nostaa kädet kattoon! =D =D

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista aina ja kovasti! Jokainen uusi kommentti olisi ehdottomasti kuperkeikan paikka, jos vain osaisin sellaisen tehdä. Ethän kuitenkaan mainitse minun tai perheenjäsenteni oikeita nimiä kommentissasi vaikka tunnistaisitkin meidät!